Aktermonteringssats

Aktermonteringssats

En aktertunnel är en konstruktion som används för att installera en bogpropeller i aktern på en båt. En bogpropeller är en propeller som används för att ge sidostyrning och är särskilt användbar när man manövrerar i trånga utrymmen eller vid låga hastigheter. Genom att installera bogpropellern i en tunnel kan man förbättra propellerns effektivitet och minska störningar i vattnet.

Aktermonteringssats för installation av propellrar. Vi har aktertunnlar i storlekar 110mm - 250mm.

Installation

Installationen av en aktertunnel för bogpropellrar kräver normalt en specificerad utförare. Arbetet kan innebära att man skär ut en öppning i skrovet på båten och monterar den runt bogpropellern. En korrekt installerad aktertunnel kan bidra till en mer effektiv och lättmanövrerad båt. Det är viktigt att noggrant planera och utvärdera behoven av en bogpropeller och en aktertunnel och se till så att installationen sker på ett korrekt sätt. En installation av en aktertunnel kan följa dessa steg:

 1. Planering: Innan installationen börjar, är det viktigt att noggrant planera och utvärdera behoven av en bogpropeller och en aktertunnel. Detta innefattar att bestämma vilken typ av bogpropeller som passar för din båt, och utvärdera var aktertunneln ska placeras.
 2. Förberedelser: För att installera aktertunneln, måste man skära ett hål i skrovet på båten och ta bort allt material runt hålet. Om skrovet är förstärkt med stålplåtar kan det krävas särskilda verktyg och utrustning.
 3. Installation av aktertunnel: Aktertunneln monteras sedan runt hålet och fästs på plats med hjälp av bultar och muttrar. Tunneln kan behöva justeras eller anpassas för att passa optimalt i hålet.
 4. Installation av bogpropellern: När aktertunneln är på plats, installera bogpropellern i tunneln och anslut till båtens styrsystem. Bogpropellern kan behöva justeras för att säkerställa optimal prestanda och manövrerbarhet.
 5. Testning: Efter att installationen är klar, är det viktigt att testa systemet noggrant för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Detta kan innebära att man testar bogpropellerns manövrerbarhet och styrning, och att man kontrollerar att allt är anslutet och fungerar korrekt.

Det är viktigt att installationen utförs av en kvalificerads och erfaren person för att säkerställa en korrekt installation och optimal prestanda.

Underhåll

Underhåll av en aktertunnel för en bogpropeller är viktigt för att säkerställa optimal prestanda och hållbarhet. Här är några allmänna tips för underhåll av en aktertunnel:

 • Rengöring: Reguljär rengöring av aktertunneln är viktigt för att förebygga ackumulering av smuts och skräp som kan orsaka störningar i bogpropellerns prestanda. Använd en mjuk borste och mild tvål för att rengöra tunneln noggrant.
 • Inspektion: Reguljär inspektion av aktertunneln är viktigt för att identifiera eventuella skador eller slitage som kan orsaka problem. Var noga med att inspektera tunneln för sprickor, bucklor eller andra skador som kan behöva repareras eller bytas ut.
 • Smörjning: Det är viktigt att smörja bogpropellern och aktertunnelns lager och anslutningar regelbundet för att förebygga korrosion och slitage.
 • Skydd: Skydda aktertunneln från yttre skador genom att undvika kollisioner med andra föremål. Det kan också vara lämpligt att täcka aktertunneln med en skyddande beläggning för att förebygga korrosion och slitage.
 • Reparation & byte: Om det finns tecken på skador eller slitage på aktertunneln, är det viktigt att reparera eller byta ut den så snart som möjligt för att undvika problem med bogpropellerns prestanda och manövrerbarhet.

Regelbundet underhåll på aktertunnlar kan leda till längre livslängd och säkerställer optimal prestanda och manövrerbarhet.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa aktertunnlar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt tunnel som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra utbud. Utöver aktermonteringssatser har vi på Dintra AB ett brett sortiment av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat batterikablar och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud kan du kika runt på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Aktermonteringssats för installation av Craftsman marin bogpropeller

Aktiva filter