CELLGUMMI

Cellgummi

Cellgummi är ett typ av material som används inom båtindustrin för olika applikationer och ändamål. Det är ett elastiskt och vattentätt material som vanligtvis tillverkas av syntetiskt gummi eller skumplast.

 • Fenderlister: Cellgummi används ofta som fenderlister runt båtens skrov för att skydda den vid förtöjning eller vid kontakt med andra båtar eller kajer. Fenderlister av cellgummi absorberar stötar och minskar risken för skador på båten.
 • Tätningar & packningar: Cellgummi används för att skapa vattentäta tätningar och packningar i olika delar av båten, inklusive luckor, ventilationsöppningar, fönster och dörrar. Detta hjälper till att förhindra inträngning av vatten och förbättrar båtens vattentäthet och säkerhet.
 • Isoleringsmaterial: På grund av cellgummits goda isoleringsegenskaper används det för isolering av båtar. Det kan bidra till att minska ljud- och vibrationsnivåerna ombord och förbättra komforten.
 • Skyddande beläggningar: Cellgummi kan appliceras som en skyddande beläggning på ytor som kan vara utsatta för slitage eller korrosion, till exempel däck och stegar. Detta hjälper till att minska skador och förlänga livslängden på båten.
 • Flytelement: I vissa båtar används cellgummi som flytelement eller flytkuddar för att öka båtens flytkraft och stabilitet. Detta är vanligt förekommande inom vattensporter eller i räddningsbåtar.

Applicering

Applicering av cellgummi i båtar kan variera beroende på applikationen och det specifika syftet. Här är några allmänna riktlinjer för applicering av cellgummi:

 • Förberedelse: Innan appliceringen av cellgummi är det viktigt att förbereda ytan där cellgummit ska fästas. Ytan bör vara ren, torr och fri från olja, fett eller andra föroreningar som kan påverka vidhäftningen. Vid behov, rengör ytan med lämpligt rengöringsmedel och se till att den är helt torr.
 • Placering & tryck: Placera cellgummit på den förbereda ytan och se till att det passar korrekt enligt dina mätningar och markeringar. Applicera sedan jämnt tryck över hela ytan av cellgummit för att säkerställa god kontakt med underlaget. Du kan använda en vals eller en trasa för att trycka och jämna ut cellgummit.
 • Efterbehandling: Kontrollera att cellgummit är korrekt installerat och att det uppfyller de önskade funktionerna, som att absorbera stötar, skapa tätningar eller ge skydd.

Underhåll

För att bibehålla cellgummits prestanda och förlänga dess livslängd, är regelbundet underhåll viktigt. Här är några användbara tips för underhåll av cellgummi:

 • Rengöring: Tvätta regelbundet cellgummit med mild tvål och vatten för att avlägsna smuts, saltvatten och andra föroreningar som kan byggas upp på ytan. Använd en mjuk borste eller trasa för att skrubba försiktigt och undvik starka kemikalier eller rengöringsmedel som kan skada gummit.
 • Inspektion: Utför regelbundna inspektioner av cellgummit för att upptäcka eventuella skador eller slitage. Kontrollera efter sprickor, skador, lossnade eller förlorade delar. Om du upptäcker några problem, bör de åtgärdas så snart som möjligt för att undvika försämrad funktion eller förlust av skydd.
 • Smörjning: Beroende på applikationen kan det vara lämpligt att använda smörjmedel på cellgummit för att förhindra uttorkning och hålla det elastiskt. Detta kan vara särskilt viktigt för tätningar och packningar. Använd ett smörjmedel som är kompatibelt med gummit.
 • Undvik överexponering: Försök att undvika överexponering av cellgummit för extrema temperaturer, direkt solljus eller kemikalier som kan påverka dess egenskaper. Om båten inte används under en längre period kan det vara bra att täcka eller skydda cellgummit för att minska påverkan av väder och miljö.
 • Byt ut vid behov: Om cellgummit visar allvarliga skador, slitage eller förlorar sin funktionalitet, kan det vara nödvändigt att byta ut det. Var uppmärksam på tecken som försämrad elasticitet, sprickor som inte kan repareras eller förlust av tätningsegenskaper.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa cellgummi eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt cellgummi som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver cellgummi har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver cellgummi kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra produkter, så som däcksluckor och backslag, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av tillbehör för din båt.

Cellgummi för tätning, skydd samt stötdämpning - Finns hos Dintra AB

Aktiva filter