Öppningsbar

Öppningsbara porthål

Öppningsbara porthål är fönster som monteras på skrovet och kan öppnas för att ventilera båten och släppa in ljus. De är tillverkade av glas och finns tillgängliga i olika former såsom kvadratiska, rektangulära och cirkulära. Några fördelar med att installera öppningsbara porthål är:

 • Ventilation: En av de största fördelarna med öppningsbara porthål är att de ger ventilation till båten, vilket kan hjälpa till att förhindra fukt- och mögelskador. Genom att öppna porthålen kan du släppa in frisk luft och låta fuktig luft och ånga från matlagning, duschning och annan aktivitet i båten, försvinna ut.
 • Ljus: Öppningsbara porthål ger också ljusinsläpp i båten, vilket kan bidra till en ljusare och mer öppen känsla i båten.
 • Flexibilitet: Öppningsbara porthål ger en flexibilitet för att öppna och stänga dem när det behövs, så att du kan anpassa ventilationen och ljusinsläppet efter behov.

Installation

Installation av öppningsbara porthål kan variera beroende på vilken typ av porthål som ska installeras och båtens konstruktion. Här är några allmänna steg som ingår i en installation:

 1. Välj rätt porthål: Först och främst måste du välja rätt typ av porthål för din båt. Det är viktigt att välja porthål som är av rätt storlek och som passar båtens material och konstruktion.
 2. Placera porthålet: Bestäm var du vill placera porthålet på båten. Placeringen ska vara strategiskt vald för att ge tillräckligt med ventilation och ljusinsläpp, samtidigt som den inte påverkar båtens stabilitet eller strukturella integritet.
 3. Mät & markera: Mät och markera var porthålet ska placeras på båten, inklusive storlek och form på öppningen.
 4. Gör öppningen: Använd lämpliga verktyg för att skära ut hålet som krävs för att porthålet ska kunna installeras.
 5. Montera porthålet: Placera porthålet i öppningen och fäst det med hjälp av fästen, skruvar och tätningar.
 6. Anslutning av ventilationsslang: Om porthålet ska användas för ventilation kan det krävas anslutning av en ventilationsslang.
 7. Testa porthålet: När installationen är klar, testa porthålet genom att öppna och stänga det för att se till att det fungerar som det ska och att det inte finns några läckor.

Underhåll

För att bibehålla och förlänga livslängden på dessa porthål behöver du regelbundet underhålla dem. Här följer några användbara tips:

 • Rengöring: Porthål behöver rengöras regelbundet för att undvika ansamling av smuts och saltvatten. Använd en mild tvållösning eller ett specialrengöringsmedel för att rengöra både insidan och utsidan av porthålet.
 • Smörjning: De rörliga delarna av porthålet behöver smörjas regelbundet för att säkerställa att det öppnas och stängs smidigt.
 • Inspektion: Inspektera regelbundet porthålets tätningar för sprickor eller andra skador. Om tätningarna ser skadade ut måste de bytas ut.
 • Uppmärksamhet på korrosion: Öppningsbara porthål utsätts för mycket vatten och salt, vilket kan leda till korrosion. Inspektera regelbundet porthålets ram och beslag för tecken på korrosion. Om korrosion upptäcks, bör området slipas och målas om i lämplig färg.
 • Kontrollera att porthålet är väl stängt: Det är viktigt att se till att öppningsbara porthål är ordentligt stängda och förseglade när de inte används. Detta skyddar båten från vatteninträngning och minskar risken för skador.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa porthål eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt porthål som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver porthål har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver porthål kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra modeller av däcksluckor, såsom sidoluckor och Flushline däcksluckor, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Öppningsbara porthål - Däcksluckor av olika slag hittar du hos Dintra

Aktiva filter