Stängd

Stängda porthål

Stängda porthål, även kallade fasta porthål, används på båtar för att ge en öppen känsla i båten och för att släppa in naturligt ljus. Fasta porthål finns i olika storlekar och former. De kan monteras på båtens skrov eller i dess överbyggnad, och placeras vanligtvis på områden där det finns behov av ljus och ventilation.

Fasta porthål har flera fördelar, inklusive dessa:

 • Ljusinsläpp: Fasta porthål kan släppa in naturligt ljus och skapa en ljus och öppen känsla. Detta kan förbättra båtens utseende och göra interiören mer bekväm och inbjudande.
 • Minimerar vatteninträngning: Eftersom fasta porthål inte går att öppna, minskar risken för vatteninträngning i båten. Detta gör dem till en bra lösning för områden där båten är mer utsatt för vågor.
 • Säkerhet: Fasta porthål kan ge en högre nivå av säkerhet eftersom de inte kan öppnas. Detta kan vara en fördel för båtar som används i tuffare vädermiljöer.
 • Isolering: Fasta porthål kan också ge en högre grad av isolering från ljud och temperaturer. De kan hjälpa till att hålla båten svalare eller varmare beroende på omgivande temperaturer och kan också minska ljudnivåerna från omgivande ljudkällor.

Installation

Installation av fasta porthål kan skilja sig från installationen av öppningsbara porthål eftersom de inte har några rörliga delar eller mekanismer. Här är några steg som följs vid installationen:

 1. Förberedelse: Innan du installerar fasta porthål, se till att du har valt rätt storlek och form för det område där det ska placeras. Kontrollera också att båtens struktur är tillräckligt stark för att stödja porthålet.
 2. Markering: Markera placeringen av det fasta porthålet på båtens struktur. Kontrollera noggrant att positionen är korrekt innan du fortsätter med installationen.
 3. Skärning: Använd en borr, såg eller annat lämpligt verktyg för att skära ut ett hål i båtens struktur för det fasta porthålet. Var noga med att skära ut endast den plats som krävs för installationen.
 4. Försegling: Placera det fasta porthålet i det skurna hålet och se till att det är ordentligt placerat. Försegla sedan runt kanten av porthålet med tätningssilikon för att förhindra vatteninträngning och läckage.
 5. Fästning: Fasta porthål behöver oftast inte fästas med skruvar eller bultar eftersom de inte har några rörliga delar. Men om det behövs kan du använda skruvar eller bultar för att säkra porthålet på plats.
 6. Rengöring: Rengör porthålet noggrant efter installationen för att se till så att det är rent och ordentligt förseglat.

Underhåll

Fasta porthål kräver inte lika mycket underhåll som öppningsbara porthål eftersom de inte har rörliga delar och mekanismer. Men de behöver fortfarande underhåll för att hållas i gott skick. Här är några tips som kan vara användbara:

 • Rengöring: Rengör fasta porthål regelbundet med färskvatten och mild tvål för att ta bort smuts och saltavlagringar som kan skada ytan.
 • Inspektion: inspektera fasta porthål regelbundet för sprickor, skador eller tecken på vatteninträngning. Om du hittar några problem, åtgärda dem omedelbart för att förhindra ytterliga skador eller problem.
 • Tätning: Kontrollera tätningssilikonen runt fasta porthål regelbundet för att se till att den fortfarande är i gott skick. Om det behövs, byt ut den för att förhindra läckage och vatteninträngning.
 • Skydd: Använd skydd för att skydda fasta porthål från direkt solljus och andra yttre påfrestningar
 • Reparation: Om porthålet visar tecken på skada, reparera det omedelbart för att förhindra att skadan förvärras.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa porthål eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt porthål som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver porthål har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver porthål kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra däcksluckor, såsom däcksluckor utan fläns och Flushline däcksluckor, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Stängda porthål - Däcksluckor av olika slag hittar du hos Dintra AB

Aktiva filter