Sidoluckor R-30

Sidoluckor R-30

Skjutbara däcksluckor eller sidoluckor till båtar är en typ av däckslucka som är konstruerad för att glida fram och tillbaka på ett spår istället för att fällas uppåt eller tas bort.

Huvudskälet för att applicera sidoluckor är att de tillför mer ljus och mer sikt vid stående manövrering. Dessa sidoluckor finns i fyra storlekar upp till 720x720mm. Profilen på dessa däcksluckor är böjd. Materialet som har använts vid tillverkning är vattentåligt aluminium. 

Fördelar med sidoluckor

Fördelarna med skjutbara däcksluckor inkluderar enkel och snabb åtkomst till utrymmen under däcket, och de är vanligtvis enklare att öppna och stänga än traditionella däcksluckor. De kan också bidra till att förbättra säkerheten ombord, eftersom de är mindre benägna att slå igen och orsaka skador på passagerare eller utrustning.

Installation

Installation av en sidolucka på en båt kan variera beroende på typ av båt och sidolucka som ska installeras. Men här listar vi några allmänna steg som kan vara till hjälp:

  1. Bestäm placeringen: Bestäm var på båten sidoluckan ska monteras. Detta kan baseras på däcklayouten och båttypen. Se också till att sidoluckan inte hindrar båtens funktion och säkerhet.
  2. Förbered öppningen: Ta bort eventuell befintlig lucka eller annan yta där sidoluckan ska monteras. Mät öppningen för att vara säker på att sidoluckan passar.
  3. Förbered sidoluckan: Kontrollera monteringsanvisningarna för däcksluckan och se till att den är rätt förberedd för installationen. Detta kan innebära borrning av hål och montering av beslag eller andra monteringskomponenter.
  4. Montera sidoluckan: Placera sidoluckan i öppningen och säkra den på plats. Se till att alla monteringskomponenter och beslag är ordentligt fastsatta.
  5. Testa sidoluckan: Se till att sidoluckan öppnas och stängs ordentligt. Kontrollera också att den ger tillräckligt med tätning för att förhindra läckage.

Observera att detta bara är en generell guide och att installationen kan se annorlunda ut beroende på typ av båt och lucka. För att underlätta installationen kan det vara bra att ta hjälp av en kvalificerad båtverkstad.

Underhåll

Att underhålla sidoluckor är viktigt för att säkerställa att de fungerar ordentligt och förhindra skador på båten. Här följer några tips för underhåll av sidoluckor:

  • Rengör regelbundet: Rengör sidoluckan regelbundet med en mild tvål och vatten. Se till att rengöra beslagen och monteringskomponenterna också. Rengöring av sidoluckan kan bidra till att förlänga livslängden och bibehålla dess estetiska utseende.
  • Kontrollera tätningarna: Se till att tätningarna runt sidoluckan är täta och i gott skick. Om tätningarna är slitna eller skadade kan det orsaka läckage i båten och potentiell vatteninträngning.
  • Smörj beslagen: Smörj beslagen och gångjärnen regelbundet för att säkerställa smidig funktion och förlängd livslängd.
  • Kontrollera monteringen: Kontrollera regelbundet att sidoluckan är ordentligt monterad och att beslagen och monteringskomponenterna är säkra och håller. Om det finns några tecken på skador eller slitage, se till att reparera eller byta ut dem så snart som möjligt.
  • Skydda sidoluckan: Om möjligt, skydda sidoluckan från direkt solljus och extrema väderförhållanden. Detta kan inkludera användning av en skyddande lucka eller skyddande täckning när sidoluckan inte används.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att förlänga livslängden och bibehålla funktionen och utseendet på sidoluckan.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa sidoluckor eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt sidolucka som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver sidoluckor har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver sidoluckor kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra produkter, såsom kvadratiska däcksluckor och porthål, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Sidolucka R-30 - Används för ljus och mer sikt vid stående manövrering

Aktiva filter