MOTORKUDDAR

Motorkuddar

Motorkuddar är gummi- eller polyuetanbaserade och används för att stödja båtmotorer och dämpa vibrationer. Dessa kuddar monteras mellan båtmotorn och båtens skrov och fungerar som ett fjädringssystem som skyddar båten från skador orsakade av vibrationer och stötar från motorn.

Dessa antivibrationsfästen har följande egenskaper och fördelar:

 • Förspänt gummi för att förkorta sättningsprocessen och indragningen.
 • En funktion i dessa vibrationsdämpare håller motorn på plats vid oförutsägbara situationer.
 • Motorisolatorena klarar ett "roll-over" test utan problem.
 • Alla motorkuddar är justerbara i höjdled för enklare anpassning.
 • Alla motorkuddar har slitsade hål i monteringsbasen för att underlätta anpassningen.
 • Lämpliga för att absorbera mottryck.
 • Alla delar tillverkade av stål är galvaniserade.

Val av motorkuddar

När du väljer motorkuddar för din båt är det viktigt att välja rätt storlek och styvhet. Motorkuddar finns i olika storlekar och styvheter för att passa olika typer av båtmotorer och båtar. För tunga motorer eller höga hastigheter behövs vanligtvis starkare kuddar för att hantera de högre vibrationerna.

Här finns motorkuddar som ersätter alla andra kuddar som finns på marknaden. Vi har ett brett sortiment.

För att hitta rätt vibrationsdämpare krävs följande information: 

 • Motortyp och antal cylindrar.
 • Typ av backslag och reduktionsförhållandet.
 • Motorns och backslagets sammanlagda vikt.
 • Svänghjulsläge (är svänghjulet monterat i det konventionella läget mellan motor och backslag?).
 • Placering av stöden som vibrationsdämparen ska placeras på.
 • Placering av motorns tyngdpunkt.

 

Om tyngdpunkten inte kan avgöras kan en viktfördelning på 60% på bakre stöden och 40% på främre stöden göras (förutsatt att de bakre stöden är monterade i nivå med svänghjulet).

Installation & underhåll

Installation av motorkuddar på din båt kan variera beroende på typen av motor och båt. Här följer några allmänna steg som kan följas i installationen:

 1. Ta bort den gamla motorkudden genom att lossa monteringsbultarna och ta bort den gamla kudden från motorn och båten.
 2. Placera den nya motorkudden på plats på båten. Du bör placera så att monteringshålen på kudden matchar monteringshålen på båten och motorn. 
 3. Använd monteringsbultarna för att fästa motorkudden på plats. Dra åt bultarna ordentligt men se till att du inte överdrar, eftersom överdriven spänning kan orsaka att kudden spricker eller skadas.
 4. Upprepa stegen för varje motorkudde på din båt. Se till att du har tillräckligt med kuddar för att stödja motorns vikt och hantera vibrationer.
 5. När installationen är klar, starta motorn och kontrollera att den är jämn och inte vibrerar onormalt. Om du märker några problem med vibration eller brus, se till att du justerar kuddarnas position eller väljer en annan kuddstyrka.
 6. Kontrollera regelbundet motorkuddarna för tecken på skador eller slitning och byt ut dem vid behov för att undvika skador på båten eller motorn.

Kontroll efter montering kan ske genom att jämföra höjderna på skyddskåporna på gummit med avseende på fundamentet. Försök att hålla skillnaden i kompression/höjd mellan vänster och höger vibrationsdämpare så liten som möjligt. Maximal skillnad är 1mm, skillnaden kan vara större mellan främre och bakre vibrationsdämpare. Som en tumregel bör den nedre justeringsmuttern vara i den nedre tredjedelen av den gängade änden.

Att underhålla motorkuddar på din båt är viktigt för att se till att de fungerar korrekt och för att förlänga livslängden på både kuddar och motor. Här följer några råd som kan vara bra att följa för att underhålla motorkuddar:

 • Kontrollera regelbundet motorkuddarna för tecken på slitage och skador. Om kuddarna är slitna eller skadade kan de inte längre absorbera vibrationer som de ska, vilket kan orsaka skador på båten eller motorn.
 • Byt ut motorkuddar vid behov. Om kuddarna är allvarligt slitna eller skadade måste de bytas ut omedelbart. Kontrollera tillverkarens rekommendationer för att avgöra när det är dags att byta ut kuddarna.
 • Kontrollera monteringsskruvarna. Se till att monteringsskruvarna är ordentligt åtdragna för att förhindra att kuddarna rör sig eller lossnar under drift.
 • Undvik att utsätta motorkuddar för överdrivna belastningar. För tunga motorer eller höga hastigheter behöver du vanligtvis starkare kuddar för att hantera de högre vibrationerna.
 • Rengör motorkuddarna regelbundet. Använd en mild tvål och vatten för att rengöra kuddarna och ta bort smuts och fett som kan ha fastnat på dem. Se till att du inte använder starka kemikalier som kan skada kuddarna.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa motorkuddar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver motorkuddar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, propelleraxlar och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver propellrar kan du besöka vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Utöver motorkuddar har vi andra produkter inom framdrivning såsom propelleraxlar och propellrar.

Motorkudde/motorisolator/Vibrationsdämpare finns hos oss på Dintra AB

Aktiva filter