PROPELLERAXLAR

Propelleraxlar

En propelleraxel är en viktig del av en båts drivsystem och används för att överföra kraften från båtens motor till propellern som driver båten framåt. Propelleraxlar är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål eller brons och finns i olika storlekar och längder beroende på båtens storlek och motorstyrka. En propelleraxel består oftast av en roterande stång som monteras i båtens skriv med hjälp av lager och packningar för att hålla vatten ute.

Förutom att överföra kraften från motorn till propellern, har propelleraxlar också en annan viktig funktion, att upprätthålla propellerns korrekta position under vattnet. Propellerns placering i förhållande till båtens skrov kan påverka båtens prestanda och stabilitet. Därför är det viktigt att propelleraxeln är rätt placerad och att propellern är rätt dimensionerad och utformad för båtens storlek och användning.

Dimensionering

Det är viktigt att propelleraxeln är ordentligt dimensionerad för båtens storlek och motoreffekt för att uppnå optimal prestanda och undvika skador på drivsystemet.

Här finns propelleraxlar tillverkade i rostfritt duplex 1.4462 kvalitet. En propelleraxel används för att överföra motorns kraft till propellern. Vårt utbud i olika dimensioner:

25mm: L: 1000mm - 2500mm.

30mm: L: 1000mm - 3000mm.

35mm: L: 1000mm - 3000mm.

Installation

Installationen av en propelleraxel kan vara en relativt komplicerad process som kräver noggrannhet och precision. Några allmänna steg som ingår i en installation är dessa:

  1. Förbered båten: Innan du installerar propelleraxeln, måste du först förbereda båten. Detta innefattar att placera båten på en säker plats, lossa och avlägsna eventuella befintliga axlar eller propellrar, och säkerställa att båten är helt stabil.
  2. Montera propelleraxeln: När båten är förberedd, kan du börja montera propelleraxeln. Detta innebär att fästa axeln på båtens motor eller växellåda, och se till att den är ordentligt fastsatt.
  3. Installera propellern: När axeln är på plats, kan du montera propellern. Detta innebär att montera propellern på änden av axeln och se till att den är ordentligt fastsatt.
  4. Justera propelleraxeln: När propellern är installerad, måste du justera axeln för att säkerställa att den roterar jämnt och rakt. Detta kan innebära att justera propellerns pitch, eller att justera axeln för att rätta upp eventuella ojämnheter.
  5. Testa propelleraxeln: När axeln är monterad och justerad, måste du testa den för att säkerställa att den fungerar korrekt. Detta innefattar att köra båten och kontrollera att propelleraxeln fungerar utan problem.

Notera att installationen av en propelleraxel kan skilja sig åt beroende på båtens modell och typ av motor eller drivsystem.

Underhåll

Att utföra regelbundet underhåll på propelleraxlar är avgörande för att säkerställa att de fungerar korrekt och inte blir skadade på grund av slitage eller korrosion. Här är några tips som kan vara användbara vid underhåll:

  • Inspektera axeln regelbundet: En av de viktigaste åtgärderna du kan vidta för att upprätthålla propelleraxeln är att inspektera den regelbundet. Detta innebär att undersöka axeln för tecken på slitage eller skador, såsom repor, bucklor eller korrosion.
  • Smörj axel & propeller: För att undvika överdriven friktion och för att hålla axeln smidig, är det viktigt att smörja axeln och propellern regelbundet med lämpligt smörjmedel.
  • Rengör axeln: Du bör regelbundet rengöra propelleraxeln och propellern för att avlägsna eventuellt smuts eller andra föremål som kan ha fastnat. Använd en mild tvållösning och skölj noggrant med rent vatten för att undvika skador på axeln eller propellern.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att din propelleraxel håller länge och fungerar smidigt.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa propelleraxlar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver propelleraxlar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, propellrar och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver propelleraxlar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Utöver propelleraxlar har vi andra produkter inom framdrivning såsom propellrar och propelleraxeltätningar.

Propelleraxlar för framdrivning av din båt finns hos oss på Dintra  AB

Aktiva filter