SCANIA

Scania

JMP är ett varumärke som tillverkar högkvalitativa impellerpumpar för olika typer av marina applikationer, inklusive båtmotorer från Scania. Impellerpumpar används för att cirkulera kylvatten genom båtmotorns kylsystem för att hålla motorn vid en lämplig temperatur och undvika överhettning. JMP impellerpumpar är kända för att ha hög prestanda och pålitlighet. Det är viktigt att notera att det finns olika modeller av JMP impellerpumpar som är specifikt utformade för olika Scania båtmotor modeller. För att säkerställa att du köper rätt pump för din båtmotor är det viktigt att kontrollera din Scania båtmotors specifikationer och jämföra dem med de tekniska specifikationerna för JMP impellerpumparna.

Val av impellerpump

Valet av impellerpump till en Scania båtmotor beror på ett antal faktorer, inklusive motorns storlek och effekt, båtens storlek och vikt, och vilken typ av användning som båten är avsedd för. Impellerpumpen är en viktig del av kylsystemet på en båtmotor, och dess funktion är att pumpa vatten genom motorn för att hålla den sval under drift.

Det finns många olika impellerpumpar att välja mellan, och det är viktigt att välja en som är lämplig för din specifika applikation. Några av de faktorer som du bör överväga när du väljer impellerpump inkluderar:

 • Flödeshastighet: Det är viktigt att välja en impellerpump som kan ge tillräckligt med vattenflöde för att hålla motorn sval under drift. Flödeshastigheten mäts i gallon per minut (GPM) eller liter per minut (LPM).
 • Tryckhöjd: Tryckhöjden är den höjd som vattnet måste pumpas upp från sjön till motorn. Ju högre tryckhöjd, desto kraftfullare pump behöver du.
 • Material: Impellerpumpar kan tillverkas i olika material, inklusive plast, mässing och rostfritt stål. Valet av material beror på användningsområdet, vattentyp och budget.

Det är också viktigt att kontrollera Scania båtmotorns specifikationer för att se vilken impellerpump som rekommenderas för din specifika motor. 

För att hitta den pump som passar din motor, sök på OEM-nummer eller motortyp/märke längst upp på hemsidan i sökfunktionen.

Installation & underhåll

Installationen av en impellerpump till en Scania båtmotor kan vara en komplex process. Den kräver noggrannhet och precision för att säkerställa att pumpen fungerar korrekt och effektivt. Här följer några generella steg som är vanligt förekommande vid installation av en impellerpump:

 1. Stäng av motorn innan du påbörjar installationen.
 2. Ta bort den gamla impellerpumpen från motorn och rengör rengör området runt pumpen.
 3. Installera den nya pumpen enligt tillverkarens instruktioner. Detta inkluderar vanligtvis att montera impellern och monteringsramen på rätt sätt.
 4. Koppla ihop alla vattenledningar och slangar med impellerpumpen och se till att de är ordentligt fastsatta och tätade.
 5. Fyll kylsystemet med färskt vatten och se till att det finns tillräckligt med vatten i själva pumpen för att undvika skador.
 6. Starta motorn och låt den gå i några minuter för att säkerställa att impellerpumpen fungerar korrekt och att det finns tillräckligt med vattenflöde genom motorn.
 7. Kontrollera pumpen regelbundet för att se till att den fungerar som den ska och byt ut impellern varje säsong eller enligt tillverkarens rekommendationer.

Regelbundet underhåll av impellerpumpen till din Scania båtmotor är viktigt för att säkerställa att pumpen fungerar korrekt och att motorn förblir sval under drift. Här är några allmänna tips för underhåll på impellerpumpar:

 • Inspektera impellern: Kontrollera impellern regelbundet för att se till att den inte är skadad, sliten eller trasig. Impellerns blad bör vara i god form och inte visa några tecken på nötning eller sprickor.
 • Byt ut impellern: Impellern bör bytas ut minst en gång om året eller oftare om den används ofta eller i tuffa förhållanden. Följ tillverkarens instruktioner för att byta ut impellern på rätt sätt.
 • Kontrollera packningarna: Se till att packningarna runt impellerpumpen är i gott skick och inte läcker vatten. Om du märker några tecken på läckage bör du byta ut packningarna omedelbart.
 • Rengör vattenintaget: Kontrollera vattenintaget för att se till att det inte är igensatt med skräp eller andra föremål. Rengör intaget regelbundet för att säkerställa ett bra vattenflöde.
 • Kontrollera vattennivån: Se till att det finns tillräckligt med vatten i impellerpumpen och kylsystemet. Om vattennivån är för låg kan det leda till överhettning och skador på motorn.
 • Utför service regelbundet: Regelbundna service. och underhållsåtgärder rekommenderas. Detta inkluderar att byta ut olja och filter, rengöra luftfiltret och kontrollera tändstiftet.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa impellerpumpar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt impellerpump som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver impellerpumpar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver impellerpumpar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra motortillbehör, såsom ljuddämpare och klaffpumpar, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Scania - impellerpump / kylvattenpump / sjövattenpump från märket JMP

Aktiva filter