VOLVO PENTA

Volvo Penta

JMP är en tillverkare av impellerpumpar till till exempel Volvo Penta båtmotorer. Deras pumpar är kända för att vara högkvalitativa och tillförlitliga. De är designade för att klara av tuffa förhållanden på sjön.

En impellerpump är en typ av vattenpump som drivs av en motor. Pumpen fungerar genom att en impeller skapar ett undertryck som drar in vatten genom pumpens inlopp och pressar det ut genom pumpens utlopp.

Val av impellerpump

När du väljer en JMP impellerpump, se till att du väljer rätt storlek och kapacitet för din båtmotor. Detta beror på faktorer som motorns effekt, båtens storlek och användningsområde. För att välja rätt pump är det viktigt att först kontrollera motorns specifikationer och rekommendationer för vilken typ av pump som är lämplig för din motor.

Några viktiga punkter att tänka på vid val av JMP impellerpump för Volvo Penta båtmotorer är:

 • Kompatibilitet: Impellerpumpen måste vara kompatibel med din Volvo Penta båtmotor. Kontrollera motorns specifikationer och rekommendationer för att välja rätt modell.
 • Prestanda: Se till att impellerpumpen har tillräcklig kapacitet för att hantera dina specifika användningskrav, som till exempel att kyla motorn och driva andra viktiga system.
 • Korrosionsbeständighet: Om du planerar att använda båten i saltvatten eller i tuffa förhållanden, välj en impellerpump med högre korrosionsbeständighet.

För att hitta den pump som passar din motor, sök på OEM-nummer eller motortyp/märke längst upp på hemsidan i sökfunktionen.

Installation & underhåll

Installationen av en JMP impellerpump för en Volvo Penta är vanligtvis en relativt enkel process som kan utföras av någon med grundläggande kunskap om båtmotorer. Här följer några allmänna steg i installationen:

 1. Stäng av motorn och töm allt vatten från kylvattensystemet. Detta kan göras genom att öppna dräneringsventilen på motorns botten.
 2. Ta bort den gamla impellerpumpen genom att skruva loss fästbultarna och dra ut pumpen. Se till att du tar bort alla packningar och eventuella gamla rester av gamla packningar.
 3. Montera JMP impellerpumpen på plats genom att skruva fast den. Se till att du använder nya packningar för att undvika läckage.
 4. Anslut pumpens inlopp och utlopp till kylvattensystemet. Se till att slangarna sitter ordentligt fast och att alla klämmor är åtdragna.
 5. Fyll på kylvatten i systemet. Se till att all luft är bortblåst från systemet genom att öppna luftröret på toppen av motorn tills det kommer ut vatten.
 6. Starta motorn och kontrollera att JMP impellerpumpen fungerar korrekt. Se till att det finns tillräckligt med kylvatten i systemet.
 7. Kontrollera pumpen regelbundet för att se till att den fungerar som den ska och byt impeller regelbundet för att undvika överhettning eller skador på motorn.

För att bibehålla prestandan och livslängden hos en JMP impellerpump är det viktigt att utföra regelbundet underhåll. Här är några tips för att underhålla impellerpumpen:

 • Byt impellern regelbundet: Impellern är en viktig del av pumpen och den slits ut över tid. Det är därför viktigt att byta ut impellern regelbundet.
 • Kontrollera & rengör pumpens insida: Öppna pumpen och kontrollera om det finns något som blockerar impellern eller skadar pumpens blad. Rengör pumpen och impellern när det behövs.
 • Kontrollera & byt ut packningar: Pumpens packningar är en annan viktig del som kan orsaka läckage om de slits ut eller skadas. Kontrollera och byt ut packningar om du upptäcker läckage.
 • Inspektera & rengör inlopps- & utloppsslangarna: Inspektera och rengör inlopps- och utloppsslangarna regelbundet för att se till att de inte är blockerade eller skadade.
 • Kontrollera skruvar & fästen: Se till att alla skruvar och fästen är åtdragna ordentligt för att undvika vibrationer som kan skada pumpen.
 • Kontrollera kylvattennivån: Se till att kylvattennivån i systemet är tillräckligt hög för att undvika överhettning och skador på motorn.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa impellerpumpar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt impellerpump som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver impellerpumpar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver impellerpumpar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra motortillbehör, såsom motorkuddar och elektriska reglage, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Volvo Penta - impellerpump/kylvattenpump/sjövattenpump från märket JMP

Aktiva filter