YANMAR

Yanmar

JMP tillverkar impellerpumpar för bland annat Yanmar båtmotorer. Impellerpumpen är en viktig del av kylsystemet till en båtmotor och har till uppgift att cirkulera kylvattnet för att motorn i rätt temperaturområde.

Vi har ett utbud av impellerpumpar som är kompatibla med olika modeller av Yanmar båtmotorer. Dessa impellerpumpar är tillverkade av högkvalitativt material för att garantera en lång livslängd och pålitlig funktion.

Val av impellerpump

När du väljer en impellerpump från JMP till din Yanmar båtmotor är det viktigt att välja en pump som är rätt dimensionerad för din motor. Detta innebär att du måste välja en pump med rätt flödeshastighet, tryck och dimensioner för att säkerställa en optimal funktion.

Valet av en impellerpump för en Yanmar båtmotor kan påverkas av flera faktorer, inklusive dessa:

 • Motorns effekt: Storleken på motorn och dess effekt kan påverka valet av impellerpump. En större motor kan kräva en kraftfullare pump för att kunna hantera flödet av kylvätska.
 • Användningsområde: Båtens användningsområde, som till exempel fiske eller fritidsåkning, kan också påverka valet av impellerpump. För extrema förhållanden kan en mer robust pump vara nödvändig.
 • Miljöförhållanden: Miljöförhållandena där båten kommer att användas, som temperatur och saltvatten, kan också påverka valet av impellerpump. En pump som är utformad för att hantera saltvatten kan krävas i kustnära områden.
 • Kylvätsketyp: Typen av kylvätska som används i motorn kan också påverka valet av impellerpump. Vissa pumpar är mer lämpade för vissa typer av kylvätskor.
 • Tillverkarens rekommendationer: Tillverkaren av båtmotorn kan också ge rekommendationer om vilket typ av impellerpump som är bäst lämpad för motorn.

För att hitta den pump som passar din motor, sök på OEM-nummer eller motortyp/märke längst upp på hemsidan i sökfunktionen.

Installation

Installationen av en impellerpump på en Yanmar båtmotor kan variera något beroende på modell, men generellt sätt kan man följa dessa steg:

 1. Stäng av motorn och töm kylvätskesystemet.
 2. Ta bort den gamla impellerpumpen från motorn genom att lossa fästskruvarna som håller den på plats.
 3. Rengör ytan där den nya impellerpumpen kommer att installeras.
 4. Placera den nya impellerpumpen på plats. Fäst den ordentligt med fästskruvar.
 5. Anslut kylvätskeslangarna till pumpen enligt tillverkarens anvisningar.
 6. Fyll på kylvätskesystemet med rätt mängd och typ av kylvätska enligt tillverkarens rekommendationer.
 7. Starta motorn och kontrollera att kylvätskan cirkulerar korrekt genom systemet och att det inte finns några läckor eller andra problem med impellerpumpen.

Underhåll

Underhåll av impellerpumparna är viktigt för att behålla dess prestanda och fulla funktion. Här följer några tips för underhåll av JMP impellerpumpar:

 • Inspektera impellern regelbundet: Impellern är en av de viktigaste komponenterna i pumpen och bör inspekteras regelbundet för tecken på slitage eller skador. Om impellern visar tecken på sprickor, missfärgning, eller om bladen har slitits ner, bör den bytas ut.
 • Kontrollera pumpkroppen: Pumpkroppen bör också inspekteras för tecken på slitage eller skador. Om det finns sprickor korrosion eller andra skador, bör pumpen bytas ut.
 • Rengör pumpen: Pumpen bör rengöras regelbundet för att förhindra att smuts och avlagringar samlas i pumpkroppen eller impellern. Rengöring kan utföras genom att avlägsna impellern och pumpkroppen och sedan använda en mjuk borste och tvål och vatten för att rengöra delarna.
 • Byt ut packningar: Packningar som förseglar pumpen kan också bli slitna eller skadade. Om de visar tecken på slitage eller om det finns läckage runt pumpen, bör de bytas ut.
 • Kontrollera kylsystemet: Impellerpumpen är en viktig del av kylsystemet ombord. För att säkerställa att kylsystemet fungerar som det ska, bör du kontrollera kylvattnets flöde och temperatur regelbundet. Om det finns problem med kylsystemet kan det påverka impellerpumpens prestanda.
 • Följ tillverkarens instruktioner: Tillverkarens instruktioner bör följas för att säkerställa att impellerpumpen fungerar korrekt och för att undvika skador på pumpen eller motorn.

Genom regelbundet underhåll kan du förlänga din impellerpumps livslängd samtidigt som att du undviker kostsamma reparationer.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa impellerpumpar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt impellerpump som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver impellerpumpar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver impellerpumpar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra motortillbehör, så som mekaniska reglage och reglagekablar, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Yanmar - impellerpump / kylvattenpump / sjövattenpump från märket JMP

Aktiva filter