BLANDADE IMPELLRAR

Blandade impellrar

En impeller är en viktig del av en båtmotors kylsystem. Den används för att pumpa kylvatten genom motorn för att hålla motorn vid en säker driftstemperatur. Vid varje rotation av impellerns blad skapas ett undertryck som drar in vatten genom inloppet och trycker ut det genom genom utloppet. Detta leder till att det pumpas kylvatten kylvatten genom motorns kylvattenkanaler för att absorbera värme från motorn och förhindra överhettning.

Här finns ett stort utbud av impeller till Volvo Penta, Yanmar, Doosan, Craftsman Marin, Cummins, Catepillar, John Deere, Seasall och flera.

Val av impeller

När du väljer en impeller till din båtmotor är det viktigt att välja en som är kompatibel med din motor och pump. Impellerns storlek och form kan variera beroende på motorn effekt och kylvattensystemets design. Här är några faktorer att ta hänsyn till vid val av impeller:

 • Kompatibilitet: Impellern måste vara kompatibel med din båtmotors kylvattensystem och pump. Var därför noga med att kolla vilken typ av impeller som passar med din motor och pump.
 • Prestanda: Välj en impeller som ger tillräckligt med flöde och tryck för att kyla din båtmotor ordentligt.
 • Storlek: Impellerns storlek ska vara rätt för din båtmotors modell och effekt. Dubbelkolla gärna så att storleken blir rätt.
 • Form: Impellerns form är också viktig. Vissa impellrar har flera blad, medans andra har färre. Välj en impeller som har rätt antal blad för din båtmotors modell och användningsområde.
 • Installation: Impellerns installation kan variera beroende på din båtmotors modell och pump. Välj en impeller som är enkel att installera och se till att du har rätt kunskap för att utföra en installation.
 • Underhåll: Impellern är en del som kräver regelbundet underhåll. Välj en impeller som är lätt att underhålla och byta ut vid behov.

Hittar du inte impellern du är ute efter?

- Skriv in OEM-nummer eller namn i sökfältet så hittar du den impeller du behöver.

Installation

Installation av en impeller kan variera beroende på din motor och impellerns modell, men här är några allmänna steg som kan ingå:

 1. Stäng av motorn och säkra båten på land eller i vattnet.
 2. Hitta impellerhuset, som vanligtvis är beläget på motorns nedre del.
 3. Ta bort impellerhusets lock genom att lossa alla skruvar eller fästen som håller locket på plats.
 4. Inspektera impellerhuset för eventuella skador eller slitna delar. Om någon del ser ut att vara skadad, byt ut den innan du installerar den nya impellern.
 5. Smörj den nya impellern med lite silikonfett för att hjälpa den glida på plats i huset.
 6. Sätt in den nya impellern i huset, och se till att den sitter på plats ordentligt.
 7. Sätt tillbaka locket på impellerhuset och se till att det är ordentligt fastsatt.
 8. Testa motorn och se till att impellern fungerar som den ska.

Underhåll

Impellern är en viktig del av kylvattensystemet i din båtmotor och regelbundet underhåll av impellern är avgörande för att se till att motorn fungerar korrekt och undvika potentiella skador på motorn. Här är några punkter som är bra att tänka på när det gäller underhåll av impellern:

 • Inspektion: Inspektera impellern regelbundet för att eventuellt upptäcka tecken på slitage, skador eller andra problem. Montera bort impellern och undersök alla blad på impellern för eventuella sprickor, missfärgning eller avskalning. Om du upptäcker några problem, byt ut impellern direkt.
 • Rengöring: Rengör impellern och kylvattensystemet för att avlägsna eventuella föroreningar. Detta hjälper till att se till att impellern fungerar korrekt och undviker överhettning.
 • Smörjning: Smörj impellern och pumpen med lämpligt smörjmedel. Detta hjälper till att minska friktionen och skydda impellern från slitage.
 • Förvaring: Förvara impellern på ett torrt och svalt ställe för att undvika att den utsätts för direkt solljus eller värme som kan skada den.
 • Byte: Byt impellern enligt den rekommenderade intervallen, detta kan variera beroende på motorns modell och användningsområde, men ett byte sker oftast efter varje säsong eller efter ett visst antal driftstimmar. Att byta impeller regelbundet hjälper till att se till att kylvattensystemet fungerar ordentligt.

Om du är osäker på hur du underhåller din impeller eller om du upptäcker problem som du inte kan lösa själv, sök professionell hjälp.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa impellrar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt impeller som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver impellrar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver impellrar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra motortillbehör, så som vattenlås och elektroniska reglage, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Blandade impellrar finns hos oss på Dintra AB: Vi har allt för din båt

Aktiva filter