CUMMINS IMPELLRAR

Cummins impellrar

Impellern är en viktig del av kylsystemet i en båtmotor och används för att pumpa kylvatten genom motorn för att hålla den i rätt temperatur. Detta görs genom att impellern roterar och drar in kylvatten från omgivningen som sedan pumpas genom motorn. 

Impellrar finns i många olika utföranden och storlekar. De kan vara en del av en vattenpump eller en separat enhet.

Här finns ett stort utbud av impellrar till Cummins.

Val av impeller

När du väljer en impeller till en Cumminsmotor är det viktigt att tänka på följande faktorer:

 • Impellerns storlek: Impellern måste vara rätt storlek för att passa kylvattencirkulationssystemet. Kontrollera motorns dokumentation för att hitta den lämpliga impellerstorleken.
 • Kompatibilitet: Impellern måste vara kompatibel med Cummins båtmotorn och passa i dess kylvattencirkulationssystem. Välj en impeller som är kompatibel med din specifika modell av motor.
 • Prestanda: Impellern påverkar direkt motorns prestanda, så det är viktigt att välja en som ger tillräckligt med vattenflöde och kylning för att hålla motorn inom rätt temperaturintervall. Om en impeller med fel typ av vattenflöde och kylning används kan motorn överhettas och skadas.
 • Reservdelar: Kontrollera om det finns lättillgängliga reservdelar för impellern i händelse av att den behöver bytas ut eller repareras.
 • Installationskrav: Impellern kan kräva specifika verktyg och kunskaper för att installeras. Om du inte har erfarenhet och känner dig otrygg med installationen, rekommenderar vi att du tar kontakt en en professionell som utför installationen åt dig.
 • Underhåll: Impellern behöver underhållas regelbundet för att fungera korrekt och undvika överhettning av motorn.

Hittar du inte impellern du är ute efter?

- Skriv in OEM-nummer eller namn i sökfältet så hittar du den impeller du behöver.

Installation

Installationen av en impeller till en Cumminsmotor kan variera något beroende på modell på motorn och impellern, men generellt sett följer de flesta impellrar en liknande installationsprocess, Här är en allmän guide för att installera en impeller:

 1. Stäng av motorn och koppla bort strömmen för att undvika elektriska stötar.
 2. Lokalisera impellern i kylvattensystemet.
 3. Avlägsna försiktigt den gamla impellern.
 4. Rengör impellerns monteringsyta och se till att det inte finns några skador eller korrosion på impellerns hus.
 5. Placera den nya impellern på axeln, se till att den är monterad i rätt riktning.
 6. Kontrollera att kylvattenslangarna och alla andra kopplingar är återmonterade korrekt och dra åt slangklämmorna.
 7. Fyll på kylvatten i systemet och kontrollera att det inte finns några läckor. Starta motorn och kontrollera att impellern fungerar korrekt genom att känna efter att det kommer ut vatten ur avgasutsläppet och se till så att motorn inte överhettar.

Underhåll

För att säkerställa att impellern för Cumminsmotorn fungerar korrekt och håller länge är regelbundet underhåll viktigt. Här är några allmänna tips som lan vara till hjälp:

 • Inspektera impellern: Inspektera impellern regelbundet för tecken på slitage, sprickor eller andra skador. Byt ut impellern om du hittar några tecken på skada.
 • Rengör kylvattensystemet: Rengör kylvattensystemet med jämna mellanrum för att undvika att smuts eller sediment byggs upp och blockerar impellern eller kylvattensystemet.
 • Kontrollera kylvattennivån: Kontrollera kylvattennivån regelbundet och se till att det finns tillräckligt med kylvatten i systemet för att undvika överhettning och skador på impellern och 
 • Byt ut impellern: Byt ut impellern enligt tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att motorn att motorn håller sig inom rätt temperaturintervall och fungerar korrekt.
 • Kontrollera kylvattennivån: Kontrollera kylvattennivån regelbundet och se till att det finns tillräckligt med kylvatten i systemet för att undvika överhettning och skador på impellern och motorn.
Varför köpa hos Dintra?

Att köpa impellrar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt impeller som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver impellrar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver impellrar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra motortillbehör, såsom impellerpumpar och klaffpumpar, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Cummins impeller finns hos oss på Dintra AB - Vi har allt för din båt

Aktiva filter