VOLVO PENTA IMPELLRAR

Volvo Penta impellrar

Dessa impellrar används vanligtvis i kylsystemet till Volvo Penta båtmotorer. De används för att hålla motorn i rätt temperatur. Detta genom att de cirkulerar kylvatten genom motorns kylsystem. Detta görs då impellern roterar och drar in kylvatten från omgivningen som sedan pumpas genom motorn.

Impellrar kan vara en del av en vattenpump eller en separat enhet. Impellrar finns i olika storlekar beroende på båttyp och motor.

Här finns ett stort utbud av impellrar till Volvo Penta. 

Val av impeller

När du väljer en impeller till din Volvo Penta båtmotor finns det några faktorer att tänka på för att hitta rätt impeller för din specifika motor och applikation. Här är några faktorer att tänka på:

 • Modell & årsmodell på din båt: Impellrar är utformade för att passa specifika motorer, så det är viktigt att välja en impeller som är kompatibel med din Volvo Penta motor.
 • Storlek på din båtmotor: Impellrar finns i olika storlekar för att passa olika motorstorlekar.
 • Applikation: Vilken typ av applikation används motorn för? En motor som används för höga hastigheter eller intensiv användning kan behöva en mer robust impeller än en motor som används för lägre hastigheter eller mindre krävande användning.
 • Underhåll & utbyte: Det är viktigt att byta ut impellern regelbundet för att undvika överhettning av motorn. Se till att välja en impeller som är lätt att underhålla och byta ut när det behövs.

Hittar du inte impellern du är ute efter?

- Skriv in OEM-nummer eller namn i sökfältet så hittar du den impeller du behöver.

Installation

Installation av en impeller till en Volvo Penta båtmotor kan variera något beroende på modell och typ av motor. Men här är några allmänna steg för att installera en impeller:

 1. Stäng av båtmotorn och dra ur tändstiftet för att förhindra att motorn startas oavsiktligt under installationen.
 2. Ta bort impellerns täckplatta och skruva loss impellerns fastsättningsskruvar för att komma åt impellern.
 3. Ta bort den gamla impellern från impellerhuset och rengör impellerhuset med hjälp av en mjuk borste och färskvatten. Var noga med att inte repa impellerhusets yta, eftersom det kan påverka impellerns prestanda.
 4. Inspektera den nya impellern för eventuella skador eller defekter. Smörj impellern och impellerhuset med silikonfett eller annat lämpligt smörjmedel.
 5. Sätt in den nya impellern på axeln och tryck den på plats, se till att impellern är rätt orienterad.
 6. Sätt tillbaka impellerns täckplatta och återmontera bultarna för fastsättning, dra åt skruvarna men var noga med att inte dra fast dem för hårt.
 7. Kontrollera att impellern rör sig fritt och att det inte finns några hinder eller skador på impellern eller dess omgivning.
 8. Sätt tillbaka tändstiftet och starta motorn för att kontrollera impellerns funktion. Inspektera för eventuella läckage.

Notera att dessa steg bara är en generell guide för hur en installation går till. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar då installationen kan skilja sig åt beroende på impeller och motor.

Underhåll

En impeller till en Volvo Penta båtmotor är en viktigt komponent av kylsystemet och behöver regelbundet underhåll för att säkerställa optimal funktion och undvika skador på motorn. Här är några förslag på underhåll av din impeller:

 • Inspektera impellern regelbundet: Det är viktigt att inspektera impellern regelbundet för tecken på slitage eller skador. Kontrollera impellerns blad för avskalning, sprickor, missfärgning eller andra skador. Om det finns tecken på slitage eller andra skador bör den bytas ut omedelbart.
 • Byt impellern enligt tillverkarens rekommendationer: Impellern bör bytas ut enligt tillverkarens rekommendationer. Att byta impeller regelbundet hjälper till att undvika överhettning av motorn och minskar risken för skador.
 • Rengör impellern: Rengör impellern med färskvatten och en mjuk borste för att avlägsna eventuellt smuts eller avlagringar som kan påverka impellerns prestanda.
 • Smörj impellern & impellerhuset: Smörj impellern och impellerhuset med silikonfett eller annat rekommenderat smörjmedel. Detta hjälper till att minska friktionen mellan impellern och impellerhuset och förlänger impellerns livslängd.
 • Kontrollera impellerns rotationsriktning: Impellerns rotationsriktning är en viktig för dess prestanda. Se till att impellerns blad är korrekt orienterade och följer tillverkarens anvisningar.
 • Kontrollera kylsystemets övriga komponenter: Impellern fungerar tillsammans med andra delar i kylsystemet, det är därför viktigt att regelbundet kontrollera kylsystemets övriga komponenter.

Genom att bland annat följa dessa förslag kan du förlänga impellerns livslängd och säkerställa optimal prestanda för motorn.

Varför köpa hos oss på Dintra?

Att köpa impellrar eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt impeller som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver impellrar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver impellrar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra motortillbehör, såsom fjäderbälgar och rostfria avgasslangar, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av motortillbehör för din båt.

Volvo Penta impeller finns hos oss på Dintra AB - Allt för din båt.

Aktiva filter