LJUDDÄMPARE/AVGASDÄMPARE

Ljuddämpare/avgasdämpare

Ljuddämpare eller avgasdämpare för båtar används för att minska ljudnivån och avgasutsläppen från båtens motor. Enheten är vanligtvis monterad på avgasröret som kommer ut från motorn. 

Ljuddämpare fungerar genom att reducera ljudnivån genom att skapa en barriär som dämpar ljudvågorna. Detta görs genom att använda material som absorberar ljud.

Installationen av en ljuddämpare på din båt kan vara en ganska enkel eller mer komplex process beroende på typ av motor och avgassystem. Det är viktigt att se till så att installationen görs korrekt för att undvika skador på motorer och avgassystem samt för att uppnå önskad ljuddämpningseffekt. Det är också viktigt att se till att ljuddämparen underhålls regelbundet för att säkerställa optimal prestanda och livslängd.

Det finns också andra metoder för att minska ljudnivån från båtens motorer, som att använda en motorhuva eller motorrumsisolering för att minska bullret från motorn själv. Du kan också överväga att installera en ljuddämpande båtkåpa eller använda speciella ljudabsorberande material i båtens inre för att minska ljudreflektionerna och därmed minska ljudnivån ombord.

Det finns olika typer av ljuddämpare men de vanligaste är:

  • Skrovmonterade ljuddämpare: Dessa monteras direkt på båtens skrov och används vanligtvis på mindre båtar eller fritidsbåtar. De är vanligtvis gjorda av rostfritt stål eller aluminium och fungerar genom att avgaserna leds genom ett rör som har en inre isolerande skärm för att minska ljudnivån.
  • Mufflertyp ljuddämpare: Dessa monteras på avgassystemet och används oftast på större båtar och kommersiella fartyg. De är gjorda av material som keramik eller glasfiber och fungerar genom att avgaserna leds genom ett hölje som innehåller ljuddämpande material.

Varför installera ljuddämpare/avgasdämpare?

Båtmotorer kan avge mycket ljud från sig. Detta kan i sin tur vara störande för omgivningen och även för dig ombord på båten. Med dessa ljuddämpare minskar ljuden från motorn vilket bidrar till en komfortablare resa.

Vårt sortiment

Hos oss hittar du avgasdämpare för torra avgassystem. Dessa ljuddämpare passar till motorer upp till 400hk. - 1,25", 1,5", 2", 2,5", 3" 4", 5".

Vad ingår i våra ljuddämpare?

Våra ljuddämpare levereras inklusive fläns och packning. Avgasdämpare används för att minska ljud och vibrationer från motorrummet och göra resan mer komfortabel.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa ljuddämpare eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för att få rätt ljuddämpare som passar för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt andra sortiment. Utöver ljuddämpare har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver vattenlås kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov. Utöver våra ljuddämpare har vi även andra motortillbehör, såsom motorkuddar och bränslefilter.

Ljuddämpare/avgasdämpare för torra avgassystem hittar du hos Dintra AB

Aktiva filter