Tryckackumulator

Tryckackumulator

En tryckackumulator i en båt fungerar på samma sätt som en tryckackumulator i andra hydrauliska system. Det är en enhet som lagrar hydrauliskt tryck, vilket kan användas för att minska antalet gånger som en pump behöver starta och stoppa för att leverera hydraulisk kraft.

En ackumulatortank eller expansionskärl används ofta på båtar och fartyg som en del av ett stängt kylsystem för att hantera ökningen av tryck och temperatur när kylvätskan expanderar och kontraherar under drift. Expansionstanken fungerar som en buffert för att absorbera tryckvariationer och minska trycket på rören och anslutningarna i kylsystemet. När kylvätskan i kylsystemet värms upp och expanderar, expanderar också luften i expansionskärlet, vilket gör att trycket ökar i kärlet. Om trycket blir för högt, släpps överflödig luft ut genom tryckventilen och flexibla slangar, vilket skyddar kylsystemet från att övertryckas och skadas.

Tryckackumulatorer i båtar används också för att förbättra prestandan hos hydrauliska system som styrning, ankarspel och bogpropellrar. Genom att lagra tryck kan ackumulatorn förse hydrauliska system snabbt med kraftfull ström av hydrauliskt tryck, vilket är särskilt användbart i situationer där snabba och exakta manövrar krävs. 

Konstruktion & installation

En ackumulatortank för båtar är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål eller annat korrosionsbeständigt material, och är konstruerad för att hantera de krav som ställs på en marin miljö. Expansionstanken är normalt installerad i närheten av kylsystemet och är ansluten till kylsystemet via en tryckventil och en flexibel slang.

Vid installation av ett expansionskärl är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner för korrekt installation och justering av tryckventilen. Tryckventilen måste vara inställd på det korrekta trycket för att säkerställa att kylsystemet fungerar korrekt och för att undvika skador på kylsystemet. Det är också viktigt att inspektera och underhålla expansionskärlet regelbundet för att säkerställa att det fungerar som det ska och att det inte finns några tecken på skador eller läckage.

I stora kylsystem ombord på fartyg kan flera expansionskärl användas för att säkerställa en jämn och stabil drift av kylsystemet. I mindre kylsystem, till exempel på mindre båtar, kan ett enda expansionskärl vanligtvis räcka för att hantera expansionen av kylvätskan.

Varför köpa hos Dintra?

Att köpa tryckackumulatorer eller andra båtrelaterade produkter från oss på Dintra AB går smidigt med korta leveranstider och experthjälp för just ditt och din båts behov samt även rådgivning när det gäller vårt sortiment. Utöver dessa ackumulatortankar har vi på Dintra AB ett brett utbud av olika sorters marina tillbehör för din båt så som bland annat motorer, både diesel och elektriska motorer, backslag och reglage samt även många andra produkter som du kan tänkas behöva i ditt båtliv. För mer information om vårt utbud utöver ackumulatortankar kan du kolla runt här på vår hemsida och för rådgivning för din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med kan du kontakta oss via mejl eller telefon så ska vi göra vårt yttersta för att hitta en lösning tillsammans för dina behov.

Vi har även andra produkter inom VVS-kategorin, såsom slangsocklar och pentrypumpar, utöver detta har vi ännu bredare sortiment av produkter för din båt.

Tryckackumulator/Expansionskärl - För ett jämnare flöde  -  Dintra  AB

Aktiva filter